Bilateralni susreti PPV i MSP Dačića na marginama 43. Ministarke konferencije Frankofonije u Đerbi

18. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić imao je danas na marginama 43. Ministarske konferencije Frankofonije brojne bilateralne susrete sa predstavnicima delegacija država članica, pridruženih članica i posmatrača Frankofonije.

Dačić i viši sekretar predsednika Republike Koreje zadužen za strategiju budućnosti Jang Sung Min su na marginama Ministarske konferencije Frankofonije u Tunisu razmenili stavove i viđenja aktuelnih političkih zbivanja na dva poluostrva, Balkanskom i Korejskom, a korejski zvaničnik je prvom potpredsedniku Vlade Dačiću predložio da poseti Koreju. Dva sagovornika su se saglasila da je neophodno unaprediti međusobno tradicionalne dobre bilateralne odnose kroz realizaciju više zajedničkih projekata, ali i korejske investicije u Republiku Srbiju.

Tokom sadržajnog razgovora Ivice Dačića i ministra inostranih poslova Togoa Roberta Diseja, sagovornici su podsetili na tradiciju saradnje između dve zemlje, koja je uspostavljena još tokom procesa dekolonizacije i borbe za nezavisnost Togoa. Takođe su razmenili stavove o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi i Africi, te izrazili očekivanja da se buduća saradnja unapredi kroz povećanu aktivnost u bilateralnim odnosima, ali i kroz saradnju i podršku u multilateralnim organizacijama. Ministar Dačić je izrazio nadu da će se planirana poseta šefa diplomatije Togoa Beogradu realizovati uskoro.

Ministar Dačić razgovarao je u Đerbi i sa ministrom inostranih poslova Bugarske Nikolajem Milkovom i izrazio nadu da će se intenzivna saradnja nastaviti u narednom periodu, o čemu su dvojica kolega razgovarala i prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Sofiji.

Zajednički je ocenjeno da je relativno visok stepen podudarnosti političkih stavova dve države primer uspešne saradnje kroz aktivnosti i projekte različitih regionalnih i međunarodnih organizacija, poput Frankofonije.