Dačić: Vreme je da maske padnu

14. maj 2023.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je vreme da maske padnu i da se utvrdi da li Aljbin Kurti želi ili ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.

"Mi svakog dana živimo u problemu, da li će Kurti ponovo da razbukta neki konflikt. Umesto normalizacije, imamo dalju eskalaciju. Došli smo do toga da maske moraju da se skinu – hoće li Kurti da formira ZSO ili neće," rekao je Dačić.

Ukoliko Kurti to ne želi da uradi, onda, kaže, važi ono što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao – da se ništa nismo dogovorili, a ukoliko želi da formira ZSO, onda treba da se vidi na kojim će to osnovama biti.

"On je nelegalno smenio Upravljački tim i razmišlja o jednostranim aktima, kako da uvede gradonačelnike u kancelarije na severu, a Srbi to neće dozvoliti," rekao je srpski ministar.

Kada je reč o predstojećem samitu Saveta Evrope, ponovio je da je Srbija duboko pogođena neprincipijelnom odlukom Komiteta ministara da se otpočne prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

"Kao odgovor na to smo pripremili amandman na Deklaraciju, koji govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Moldavije i Gruzije, kao i svih drugih članica, ali Nemačkoj se ni to nije svidelo," ukazao je Dačić.

Dodao je da će umesto predsednika Vučića na Samit Saveta Evrope ići ambasadorka Srbije pri toj organizaciji Aleksandra Đurović.

Izvor: Vesti onlajn