Dačić: Za pronalaženje rešenja adresa Priština

22. nov 2022.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da u Prištini misle da međunarodna zajednica neće ništa preduzeti protiv njih i da je sada vreme da ih neko razuveri.

Dačić je novinarima posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije rekao da je Srbija kada je reč o situaciji na KiM i dogovorima pokazala da je deo rešenja.

On je naveo da su crvene linije za Beograd, članstvo Kosova u UN i ugrožavanje života i imovine Srba na KiM.

“Ne možemo da razgovaramo o tome da Kosovo potvrdi svoju nezavisnost time što će postati članica UN, sa druge strane crvena linija jeste i napad na Srbe, ugrožavanje njihovih života i imovine. To Srbija ne može dozvoliti, ali se nadamo da je ovaj rok (od 48 sati) dat da bi se u njemu našla odgovarajuća rešenja”, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je predsednik Aleksandar Vučić još jednom demonstrirao volju i želju Srbije da sve probleme rešava mirnim putem i da ostaje verna dijalogu, te da neće povlačiti jednostrane poteze čak i ukoliko joj se neki predlozi ne dopadaju.

“U tom pogledu svima smo jasno pokazali da je uzrok svih problema na KiM nesprovođenje dogovora koji su postignuti u okviru Briselskog sporazuma i da je uzrok svih problema opstrukcija koja dolazi iz Prištine”, naveo je Dačić.

Ocenjuje da je na delu nametanje suvereniteta tzv. nezavisne države na severu Kosova gde to do sada nije bilo moguće niti će biti u budućnosti, jer srpski narod to ne želi.

“Mi se nadamo da će međunarodna zajednica uključujući i EU i SAD i druge velike sile moći da nađu način kako da ubede odnosno zaprete Kurtiju da bude u funkciji mira i stabilnosti u regionu. U tom pogledu se nadamo da će se ipak postići neko rešenje, ali kao što smo rekli i pre Vučićevog puta u Brisel adresa za tako nešto jeste Priština”, ukazao je Dačić.

 

Izvor: Tanjug

Foto: MSP