Informacije o sprovođenju Aneksa B Sporazuma o sukcesiji

29. sep 2022.
Sukcesija zajedničke imovine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sprovodi se u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji je objavljen u Službenom glasniku Savezne Republike Jugoslavije, Međunarodni ugovori, br. 6 od 3. jula 2002. godine.

Sporazum o pitanjima sukcesije je postignut između pet država sukcesora SFRJ (pet bivših republika) i potpisan je u Beču, 29. juna 2001. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije je nadležno za sprovođenje samo jednog dela Sporazuma - Aneksa B (od ukupno sedam aneksa) koji se tiče vlasništva diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) nekada zajedničke države.   

Sprovođenje Sporazuma je složeni proces koji ovlašćeni predstavnici država sukcesora vode u okviru Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine iz Aneksa B.

Aneksom B definisana je kvota za svaku pojedinačnu državu sukcesora i kvota Srbije iznosi 39,5%. Dodatkom uz Aneks B utvrđen je spisak od 123 nepokretnosti koje su predmet sukcesije, a Srbiji je do sada pripalo 40 nepokretnosti u 25 država,  dok je za raspodelu ostalo još 16 objekata u 11 država.

Proces još uvek nije okončan, jer na njegovu dinamiku utiču bilateralni odnosi, političke prilike, kao i pristup zemljišnim knjigama u zemljama u kojima se objekti nalaze, posebno u slučaju kada ni jedna od država sukcesora nema diplomatsko-konzularno predstavništvo u zemlji u kojoj se nepokretnost nalazi.

Potpisivanjem ugovora o otkupu sa Bosnom i Hercegovinom 24. februara 2022. godine, Srbija je postala  vlasnik zagrade ambasade i rezidencije bivše SFRJ u Bernu. Kanton Bern je 2017. godine ovaj  objekat uvrstio u listu zaštićenih kulturnih dobara u Švajcarskoj. Inače, ovo zdanje je izgradilo preduzeće Energoprojekt 1978. godine.

Finalni ugovor o zajedničkoj prodaji svih država sukcesora nekretnine koju je posle raspada SFRJ koristila SRJ, a potom R. Srbija za potrebe svog stalnog predstavništva pri UN u Njujorku, potpisan je 27. septembra 2022. godine u visini od 50 miliona SAD dolara.  

Poslednji sastanak Mešovite komisije za pitanje sukcesije je održan u Sarajevu, a naredni treba da se održi u Zagrebu.