Ministar Dačić na prijemu povodom 8. marta za članice Međunarodnog kluba žena

08. mar 2024.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se na prijemu povodom 8. marta za članice Međunarodnog kluba žena, upriličenom u Ministarstvu spoljnih poslova, u Muzeju diplomatije.

Obraćanje ministra Dačića prenosimo u celosti:

„Poštovane Ekselencije,

Uvažene članice Međunarodnog kluba žena,

Čast mi je i zadovoljstvo da budem Vaš domaćin u Muzeju srpske diplomatije, na dan kada se širom sveta obeležava Međunarodni dan žena.

Iako bi svaki dan trebali da im budemo posvećeni, 8. mart je posebno važan da bi nas stalno podsećao na borbu koju su žene tokom istorije vodile za ravnopravnost. Od Kristine de Pizan, preko Žorž Sand, Klare Cetkin, Roze Parks, pa do heriona savremenog doba, žene su svojim postupcima menjale tok istorije i borile se za svoja, nepravedno uskraćena, prava.

Istovremeno, ovaj dan nas opominje da je ta borba daleko od gotove i da je pred nama još mnogo stvari koje moramo da uradimo da bi žene u našem društvu bile potpuno ravnopravne.

Želim da, ovom prilikom, pomenem samo neke žene koje su obeležile savremenu istoriju naroda kojem pripadam. Sa ponosom mogu da kažem da je i Unesko obeležio 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Ova velika umetnica, borac za ženska prava, altruista, rodoljub i ratna bolničarka zauzima posebno mesto u istoriji srpske kulture i kulturnog nasleđa naše zemlje. Milunka Savić, žena ratnik, Marija Maga Magazinović, Jelisaveta Načić, Draga Ljočić, ali i tri prve žene u srpskoj diplomatiji: Stana Tomašević Arnesen, Ljubica Stojimirović i Sonja Dapčević Oreščanin, samo su neke od naših sunarodnica čija su dela dala nemerljiv doprinos razvoju naše zemlje.

Poštovane dame,

Na ovaj dan posebno treba da se prisetimo da je, ne tako davno, bilo nezamislivo da žena bude inženjer, lekar ili pilot i da ne zaboravimo da je borba za jednak položaj žene u društvu i dalje veoma aktivna. Ne smemo da prenebregnemo činjenicu da veliki broj žena svakodnevno trpi razne vidove diskriminacije i na nama, muškarcima, je da jasno stavimo do znanja da tome nema mesta u našem društvu.

Sa zadovljstvom mogu da istaknem da danas, u Ministarstvu spoljnih poslova, imamo veći broj žena na rukovodećim pozicijama nego ikada. Takođe, ponosni smo i na činjenicu da i u državi, sve više žena obavlja najodgovornije funkcije.

Drage dame,

Ja sam ustanovio tradiciju da na ovaj dan svim damama sa kojima radim poklonim cvet. I za to postoje dva razloga. Jedan je taj što želim da im se, simbolično, zahvalim za njihov svakodnevni odgovoran i ozbiljan rad, a drugi je taj što želim da im se, na taj način, izvinim za sve nepravde koje su trpele kroz istoriju samo zato što su pripadnice lepšeg, nežnijeg, ali neuporedivo snažnijeg pola.

Srećan vam vaš dan!“