Održane bilateralne konzularne konsultacije MSP Srbije i Crne Gore

18. maj 2023.
Bilateralne konzularne konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, na nivou pomoćnika ministra za konzularne poslove, održane su danas u Podgorici.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodila je v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove, ambasador Mirjana Živković, dok je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore predvodila v.d. generalne direktorice Direktorata za konzularne poslove i saradnju sa iseljeništvom, ambasador Stanica Popović.

Na konsultacijama su razmenjena mišljenja o međusobnoj konzularnoj saradnji, ugovornom stanju u oblasti konzularnih poslova i primeni Sporazuma o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama.

Dva ministarstva će nastaviti intenzivnu saradnju po pitanju usklađivanja unutrašnjih propisa iz konzularne oblasti sa pravnim tekovinama EU, uzajamnog konzularnog zastupanja, posebno u oblasti konzularne zaštite i izdavanja viza i modernizacije konzularnog rada.

Konzularne konsultacije su bile sadržajne, u duhu prijateljskih odnosa.