PPV i MSP Dačić sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva

09. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Republici Srbiji Šan Meklaud, sa kojom je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima.

Na početku sastanka, ambasadorka Meklaud čestitala je prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću stupanje na novu dužnost i poželela puno uspeha u obavljanju ove važne dužnosti.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić ocenio je odnose dve zemlje kao dobre i podvukao da je politički dijalog sa Ujedinjenim Kraljevstvom od posebnog značaja za našu stranu, skrenuvši pažnju da su to diplomatski odnosi koji ove godine navršavaju 185 godina. Izrazio je takođe nadu da će se dosadašnja uspešna saradnja sa Vladom UK nastaviti i u budućnosti, kao da će razmena poseta na različitim nivoima biti intenzivnija.

Dačić je u ovom kontekstu saopštio da je 4. novembra imao prilike da se sretne sa državnim ministrom UK lordom Ahmadom od Vimbldona na marginama konferencije „Bezbednost i zaštita novinara u cilju zaštite demokratije“ u Beču, sa kojim je razmenio mišljenja o unapređenju saradnje u pomenutoj oblasti.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Meklaud istakla je da je britanska strana zainteresovana za jačanje političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje koja se poslednjih godina dinamično razvija.

Ministar Dačić podvukao je zainteresovanost srpske strane za dalje unapređenje i diversifikaciju spoljnotrgovinske robne razmene, kao i privlačenje novih investicija UK.

Sagovornici su takođe razmatrali dalje unapređenje saradnje u oblastima energetske bezbednosti, odbrane, kulture.