PPV i MSP Dačić sa bugarskim kolegom u Sofiji

07. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Republike Bugarske Nikolajem Milkovom na marginama ministarskog sastanka Centralnoevropske inicijative (CEI) u Sofiji.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić čestitao je domaćinu na uspešnoj organizaciji današnjeg ministarskog sastanka CEI i pozdravio ovogodišnje predsedavanje Bugarske ovoj važnoj regionalnoj inicijativi, koje se odvija u složenom geopolitičkom trenutku.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija pridaje poseban značaj razvoju bilateralnih odnosa sa susednom i prijateljskom Bugarskom, te istakao da su odnosi vrlo dobri i stabilni, kao i da su proteklih nekoliko godina zajedničkim zalaganjem podignuti na kvalitetno viši nivo, o čemu svedoči intenzivan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, ali i brojne uzajamne posete visokih zvaničnika dve zemlje.

Ministar inostranih poslova Bugarske Nikolaj Milkov rekao je da u trenutnim nestabilnim vremenima posebnu pažnju treba posvetiti unapređenju susedskih odnosa i saradnji u okviru regionalnih inicijativa, kao što je CEI.

Milkov je istakao da su prioriteti Bugarskog predsedavanja CEI bili ekonomija i društvena obnova od posledica pandemije, sa akcentom na ugroženim sektorima, ojačavanje povezanosti kroz podsticaj tranzita ljudi i dobara, kao i realizacija mnogo ambicioznije agende pristupanja EU.

Šef bugarske diplomatije je u tom kontekstu podvukao još jednom da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju u procesu evrointegracija.

Sagovornici su takođe razgovarali o unapređenju ekonomske i energetske saradnje, kao i realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao što je gasna interkonekcija, koja je važna za snabdevanje čitavog regiona gasom. S obzirom da je trgovinska razmena između dve zemlje u 2021. dostigla rekordan nivo, sagovornici su izrazili nadu da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.