Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

20. jun 2022.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Republike Italije Luke Gorije, Republike Irak Mohameda Hakima Abida Alija Al Rubajija i Savezne Republike Somalije Muhameda Abdulahija.

Predsednik Vučić je italijanskom ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno stabilnih prijateljskih odnosa dve zemlje i kontinuirane podrške koju Italija daje evropskom putu Srbije.

Takođe, predsednik Vučić je naveo da očekuje da će se tokom mandata ambasadora Gorija nastaviti odlična ekonomska saradnja sa Italijom, kao jednim od najvećih ekonomski partnera Srbije.

Ambasador Gori je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, preneo je pozdrave predsednika Serđa Matarele, istakavši da Italija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i to kroz ekspertsku pomoć u reformama u ključnim oblastima, te da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od koristi za obe zemlje, posebno u oblasti privrede i kulture. On je izrazio zadovoljstvo što već ove nedelje u posetu Srbiji dolazi šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo.

Ambasador Gori je takođe istakao privrženosti Italije miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prenevši da zvanični Rim veoma ceni doprinos predsednika Vučića regionalnoj stabilnosti i saradnji.

U razgovoru sa novim ambasadorom Iraka, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će ambasador Al Rubaji uspešno obavljati tu odgovornu diplomatsku dužnost i nastaviti da doprinosi razvoju odnosa Srbije i Iraka.

Takođe, predsednik Vučić je zahvalio iračkom ambasadoru na podršci koju njegova zemlja pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, čime pokazuje privrženost međunarodnom pravu, što je i principijelno opredeljenje naše države, kada je reč o zemljama članicama UN.

Ambasador Al Rubaji je preneo pozdrave predsednika Bahrama Salihija, od koga je, kako je rekao, dobio zadatak da ojača iračko-srpske odnose u svim oblastima, posebno poljoprivredi i obrazovanju.

Prilikom razgovora sa novoimenovanim ambasadorom Somalije  Muhamedom Abdulahijem, predsednik Vučić je podsetio na bogatu istoriju diplomatskih odnosa Srbije i Somalije, ujedno, izrazivši zadovoljstvo zbog otvaranja ambasade te zemlje u Beogradu, kao i očekivanje da će novi ambasador doprineti intenziviranju i unapređenju ekonomske i svake druge bilateralne saradnje. Ovom prilikom je rečeno da će biti povećan broj stipendija za somalske studente, koji bi da se školuju u Srbiji.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Somaliji na pokazanoj privrženosti međunarodnom pravu, kada je reč o Kosovu i Metohiji, a ambasador Abdulahi je, prenevši pozdrave predsednika Hasana Šeika Mohamuda, rekao da veoma cene angažovanje pripadnika Vojske Srbije u misijama EU, koje pomažu održavanju bezbednosti u Somaliji.

 

 

 

Izvor: www.predsednik.rs/

Foto: Dimitrije Goll