Selaković se sastao sa predsednikom Gvineje Bisao

14. sep 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Luandi sa predsednikom Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom.

Selaković je u razgovoru istakao da u međunarodnim odnosima Srbija ostaje dosledno posvećena principima Ujedinjenih nacija, na kojima je svojevremeno nastao Pokret nesvrstanih zemalja, i da danas uspešno na tim osnovama obnavlja i gradi odnose sa afričkim zemljama. 

Ministar Selaković upoznao je sagovornika sa stavovima Srbije po pitanju važnosti očuvanja multipolarnosti i poštovanja međunarodnog prava, kao i sa načinima na koji se bori za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Informisavši predsednika Gvineje Bisao o stanju u dijalogu Beograda i Prištine i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Selaković je istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i kompromisnom i obostrano prihvatljivom dogovoru.

Šef srpske diplomatije upoznao se sa prilikama u Gvineji Bisao i izrazio želju za unapređenje odnosa Srbije sa tom državom.

Selaković je u razgovoru izneo ekonomske pokazatelje o Srbiji i istakao da je naša zemlja spremna da sa državama i narodima Afrike deli svoja iskustva u oblastima kao što su poljoprivreda, infrastruktura, obrazovanje, i da sa afričkim prijateljima i partnerima želi da gradi odnose bazirane na obostranoj podršci, uvažavanju i razumevanju.  

Ministar Selaković boravi u Republici Angoli, gde će u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, sutra prisustvovati inauguraciji predsednika te države Žoaa Manuela Gonsalveša Lourensa. Ministar Selaković će tokom boravka u Luandi imati i niz susreta sa zvaničnicima Angole, kao i predstavnicima drugih država koji prisustvuju inauguraciji.