PPV i MSP Dačić sa Leom Dokertijem

28. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Leom Dokertijem na marginama Konferencije posvećene prevenciji seksualnog nasilja u konfliktima u Londonu.

Tokom otvorenog razgovora, istaknut je obostrani interes i spremnost za dalje produbljivanje i jačanje saradnje između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u svim oblastima od interesa za dve zemlje.

U kontekstu zajednički izražene želje za daljim intenziviranjem političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, ministar Dačić je iskazao spremnost za nastavak razgovora sa britanskim zvaničnicima i unapređenje saradnje u različitim oblastima, između ostalog u unapređenju i implementaciji mera za prevenciju seksualnog nasilja u oružanim konfliktima, kao i za pomoć žrtvama ovakvih zločina.

Razmotrena su i pitanja iz domena bilateralne političke i ekonomske saradnje, kao i aktuelna međunarodna pitanja. Sagovornici su se složili u oceni da ima još dosta prostora za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije.